Select Page

Het verhaal van Gaal en de deuveldeuntjes is:

Reineke Van Hooreweghe is theatermaakster, schrijft, speelt en is docent. Na haar theateropleiding ging ze aan de slag bij Theater Stap, ontwikkelde projecten voor verschillende kunsteducatieve organisaties en regisseerde ze voorstellingen. Samen met Jelle De Grauwe richtte ze ook het kunstencollectief STAU voor kleine en grote ‘ver’denkers op. Met STAU bouwden een soort mentale speelplaatsen: theatrale vormgegeven installaties waar taal, wetenschap, filosofie, media en de kunsten elkaar kruisten. Waar groot en klein samen kon verdwalen, spelen, bouwen, luisteren en verbeelden. Die zoektocht voor groot en klein zet ze nu in haar ander werk verder. 

 

Reineke schreef al tal van verhalen, theater- en liedjesteksten. Altijd in een eigenzinnige lichtvoetige taal die de verbeelding openbreekt en het denken masseert. Ze maakt ook voorstellingen en locatieprojecten bij Tal en Thee, het theatergezelschap opgericht door Maarten Van Aerschot en waar ze ook al 12 jaar aan verbonden is. 

Toon Van Mierlo is  bioloog, muzikant en componist en speelt bij meerdere bands. Zo is hij te zien bij Naragonia, Hot Griselda en Novar. Daarnaast schrijft Toon ook ook vaak muziek voor theater, o.a. voor Tal en Thee. Ook met Begijn Le Bleu toert hij doorheen heel Vlaanderen. 

 

Met Pascale Rubens , zijn partner, vormt hij het duo Naragonia, dat uitgroeide tot één van de meest gelauwerde bands binnen de Europese folkscene. Ze toeren al 22 jaar intensief door Europa en ver daarbuiten. Hun muziek is regelmatig te horen op Klara en Radio 1. Ze werden 4 keer genomineerd voor de Flanders Folk Awards en wonnen de award van beste live band in 2024. Naragonia blijft echter in alle eenvoud trouw aan de simpele zoektocht naar schoonheid.

 

Toon is bovenal een nieuwsgierige mens, begeesterd door de natuur en een fanatiek vogel- en libellenliefhebber.

Vicky Bogaert 

Studeerde fotografie en grafische vormgeving en schakelt moeiteloos tussen haar Wonderkamer, The untold en  Wonderwoodland. Vicky vertelt graag verhalen met beelden, dat doet ze voor ondernemers en in meerdere vormen onder de vlag van haar The Untold. In haar ‘wonderkamer’ bouwt ze dan weer een wereld waar creativiteit zich op allerlei manieren kan ontvouwen: ze geeft en maakt online cursussen voor kinderen én volwassenen, werkt voor musea, bibliotheken en maakt eigen illustratief werk. 

 

Ze heeft en groot hart voor dieren en droomde al als klein meisje van een plek waar ze voor dieren kon zorgen; dat werd Wonderwoodland.

Over Deuveldeuntjes en de samenwerking en ontstaan van het verhaal: 

 

Voor een project van Toon en Pascale schreef ik (Reineke) de tekst ‘We map the stars’, het liedje ging over ‘songlines’. Het zijn een soort gezongen muzikale kaarten die  in oude culturen aan elkaar overgedragen werden. Deze vergeten luisterkaart inspireerde mij tot Het verhaal van Gaal en de deuveldeuntjes. 

 

Toon en ik koesterden al langer de droom om een muzikaal verhaal te maken dat op meerdere dragers kon bestaan: op papier, audio en als uitnodiging om samen naar buiten te trekken.  Samen met Vicky zochten we naar de ideale vorm om de wereld rondom het verhaal te laten groeien. Het verhaal van Gaal is een prentenboek met illustraties van Vicky, een muzikaal luisterverhaal met muziek van Toon. Daarnaast schreef ik nog een aantal ‘kleine’ liedjes, ‘deuveldeuntjes’. Composities van Toon en ingespeeld en gezongen door o.a. Maarten De Combel en Charlotte van Mierlo. Die deuntjes kan je beluisteren op het dit platform, alsook het luisterverhaal. Op dit platform kan je ook het ‘koesterboekje’ downloaden of bestellen.

Vicky en haar wonderkamer volgde ik al langer. Met een grote zachtmoedigheid en daadkracht stampte ze de afgelopen jaren al heel wat projecten uit de grond, dat bewonder ik enorm. We hebben allebei heel wat verschillende jasjes en combineren verschillende domeinen en het is juist die veelkleurigheid die een enorme verwantschap geeft. Haar grote hart voor de planeet en de dieren bleek de ideale schakel voor de deuveldeuntjes en de wereld eromheen vorm te geven.